terug naar overzicht

BEN Roeselare heeft nieuwe locatie gevonden

BEN Roeselare heeft nieuwe locatie gevonden.

De site "Prairie" in de noordelijke stationsomgeving ondergaat de komende jaren een grondige metamorfose.
(Koning Leopold III-laan Roeselare)
De stad Roeselare verkoopt het terrein van twee hectare aan een consortium van zorginstellingen.
Zij willen er op termijn een gloednieuwe, innovatieve zorgsite oprichten.
De stad wil met de opbrengst dan weer een nieuw stuk groen naast de Trax-site realiseren.

De gronden langs de Koning Leopold III-laan staan in de volksmond bekend als de ‘Prairie’.
In het verleden waren ze onder andere de thuis van een hondenclub, een raceclub met telegeleide wagentjes en een schuttersvereniging. Die vonden allemaal onderdak op een andere locatie. Tegenwoordig doet het terrein vooral dienst als stockageruimte voor de stad.

“Toen we tien jaar geleden een masterplan voor deze locatie opstelden dachten we eerst nog aan woonontwikkeling”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Nathalie Muylle (CD&V).
“Geïnteresseerde projectontwikkelaars dienden echter voorstellen in die te hoog en massaal in omvang waren. Dat was niet wat we wilden voor de stad en dus veranderden we het geweer van schouder. De visie is nu verschoven naar een groen, verbindend park voor de stad, dat ruimte biedt voor zowel wonen als werken, met een sterke focus op publieke adem- en beweegruimte. De nieuwe ontwikkeling moest accenten als duurzaamheid, verbinding en verbetering van de leefbaarheid hebben. Nadat we met hulp van architectenbureaus De Zwarte Hond, Delva en Rebel Group een nieuw masterplan hadden opgesteld ging de projectsite in de verkoop.”

Zeven zorginstellingen.

Uiteindelijk diende een groep zorginstellingen, die zich voor dit project groepeert onder de noemer Consortium Noordelijke Stationsomgeving, als enige een offerte in die na een beoordeling voldeed aan alle voorwaarden. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen vzw’s BEN Woonzorgnetwerk, Vincentgoed, Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Largo, CLB Trikant, CM West-Vlaanderen en het Centrum voor ambulante revalidatie Roeselare (CAR), Centrum voor ontwikkelingstherapie. “De site ‘Prairie’ is ideaal voor de ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve zorgsite”, vertelt Caroline Flipts van BEN, dat er onder andere een woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum wil onderbrengen. “Hier kunnen we een breed aanbod aan zorg- en ondersteuningsdiensten aanbieden. Dit alles op één groot perceel in een groene omgeving, gemakkelijk toegankelijk en vlot bereikbaar. Eenmaal de nieuwe gebouwen er staan, verlaten we onze huidige stek in de Dokter Delbekestraat.”

Gezondheidspunt.

De CM wil op de nieuwe locatie dan weer een gezondheidspunt uitbouwen. “Dat wordt een plek waar mensen elkaar ontmoeten en zich kunnen informeren en samenwerken aan zorg, gezondheid en welzijn”, zegt voorzitter Isabelle Ollevier. “De denkpiste waarmee dit begon was eigenlijk een beoogde samenwerking tussen ons en Vincenthove rond een gedeelde parking hier in Roeselare”, vertelt voorzitter Isabelle Ollevier. “Ondertussen ondergingen verschillende dienstverleners een aantal veranderingen en groeide dit project uit tot wat er vandaag op tafel ligt. Een zorgcampus is meestal een site met een aanbod rond één doelgroep, maar wij gaan daarin een stuk verder. Vernieuwend daarbij is dat alle zorgpartners niet alleen hun faciliteiten, zoals vergaderlokalen en parking, maar ook hun expertise kunnen delen. Met als extra troef dat ze naast elkaar liggen, waardoor een mooie wisselwerking zal ontstaan. Dit kan alleen maar bijdragen aan een nog kwalitatievere dienstverlening.”

De andere zorginstellingen willen er nieuwe kantoren realiseren. Ook het Provinciaal Netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren overweegt haar centrale zetel naar de site over te brengen. De besprekingen daarover beginnen binnenkort. Het Consortium hoopt tegen 2026 een omgevingsvergunning op zak te hebben, waarna de bouw zou kunnen aanvangen.

De stad Roeselare wil de opbrengst van deze verkoop gebruiken om te investeren in de aanleg van een spoorpark, een nieuw park dat grenst aan de Trax-site.

Bron : Het Laatste Nieuws 05/09/2024